Friday, November 30, 2012

Brza torta so jabolka!

Vo sad za pecenje se stava seker pogolema kolicina okolu 1cm . Vrz sekerot se stavaat jabolkata izlupeni i seceni na kriski. Na jabolkata iscedete polovina limon  i stavete cimet ,Pecete na 250 stepeni 20 min. Dodeka se pecat jabolkata  izmatete 4 jajca so 4 lazici seker i 4 lazici brasno . Turete ja smesata vrz jabolkata i pecete uste 10 min. Neka se izladi i prevtete . Vrz tortata moze da stavite hopla , slag pena , krem od vanila ili sladoled po zelba!

POLNETI PECURKI







 POLNETI PECURKI

 Pecurkite , sampinjoni se cistat od drskite . Polovona od drskite se seckaat sitno , zaedno so seckan kaskaval , salama po izbor , vrat , pecenica , kulen , cajna , maslini  i se polnat pecurkite . Se stavaat vo sad za pecenje i se polivaat so maslinovo maslo . Vrz niv se stava malce sol . crna biber , bosilek  , ruzmarin i vegeta. Se pecat 10-15 min na 250 stepeni . Se serviraat so malku pavlaka vrz niv  i za malce smek suv bosilek!

Канелони со спанаќ и урда


Состојки

  • 200 грама спанаќ
  • 600 грама рикота сирење или урда
  • 22 цевчиња канелони
  • 1 литар доматна пасата
  • 200 грама крем сирење
  • Сол и бибер
  • Маслиново масло

Подготовка

Чекор 1: Земете 200 грама миен спанаќ и ситно исечкајте го. Потоа измешајте го во длабок сад со 600 грама рикота сирење. Зачинете со сол и бибер.
Чекор 2: Сега е на ред забавниот дел. Можеби ќе треба да повикате некого напомош. Земете 22 цевчиња канелони и наполнете ги со филот од спанаќ и рикота. Изгледаат толку убаво кога зелено-белиот фил се надзира низ пастата.
Чекор 3: Стопете малку крем сирење во тава на среден оган и во тавата ставете ја и доматната пасата – измешајте за состојките да се спојат и рамномерно да се загреат, и спремни сме да го направиме јадењето.
Чекор 4: Ставете ги полнетите цевчиња во тавата – 11 цевчиња во два реда, вкупно 22.
Прелијте ги со богатиот кремест сос и одозгора нафрлете парченца спанаќ и рикота кои сигурно Ви останале на работната површина.
Чекор 5: Ставете ја тавата во рерна загреана на температура од 180 степени 30 минути.
Чекор 6: Извадете ја тавата и спремни сме за сервирање – 4 до 5 цевчиња по човек би требало да е доволно.
СОВЕТ: Ова јадење е исто така убаво и послужено студено наредниот ден. Од овој рецепт би требало да добиете 6 порции, а ако не успеете да најдете канелони, можете да земете листови лазања и да ги завиткате со филот во средина.


Zapeceni jaboka i eurokrem!

Vo voda sto vrie se stavaat izlupeni kriski jabolka edno 5 do 10 min. Vo vodata se stava kora od limon , kora od portokal , cimet i suvo grozje. Se vadat jabolkata zaedno so korite i suvoto grozje i se stavaat vo staklen sad i vo zagreana rerna na 250 stepeni se podpecuvaat 10 15 min. Od kako ke se zapecat se stavaat vo cinija. Se rastopuva euro krem i se preliva vrz jabolkata .Ukrasete so malku limon!

Morkov salata, mozzarella i domat !

-
4 do 5 morkovi se rendaat na krupno . Vo tavce se stava malce maslinovo maslo i nekolku cesnina luk se proprzuvaat  zaedno so morkovot . Przenjeto da ne e dolgo , dovolno e 5 min. Se ostava da se izladi .
 Se pravi preliv od dve lazici majonez i edna pavlaka , malce vegeta ,sol i crn biber!.Se mesa so izladeniot morkov. Se sluzi vo casa so malce kiselo krastavice  i stapcinja od morkov .

Od parce leb isecete krugovi , maleckite domati isto iseceti gi na krugovi  i mozzarellata . Na stapcina za raznici redete po red , lebce, mozzarella i domat zavrsete so lebce.  Ukrasete so malce bosilek.

Pilesko so zdenka krem i zlencuk!





 Pileskiot stek rasirete go so cekan za meso , vo sredinata stavete edna zdenka  i za  stisnete so cekanot za meso kraevite  ubavo. taka spremeniot stek  stavete go vo jajce , brasno i prezla i na hartija za pecenje namesto da przite stavete go vo rerna i pecete okolku 30 min na 200 stepeni . Vo meguvreme svatere razlicen zelencuk , moze i zamrznat , po zelba . Servirajte kako burger! Napravete vasite deca da ja sakaat hranata sto ja jadat . Neka Gotvenjeto bide igra. 

Mafince so karamelizirana banana!


Salep ......solja zezok salep za ladna zimska nok!


Macarons.....Malce grev!


Creme Brulee


Medenjaca!

                                                         


       




Makedonsko Tavce Gravce!


Rizoto so zelencuk i safran!



Mafini so jabolko i cimet!


                                                       Mafini so jabolka i cimet!

edna odlicna grupa na facebook na koja ke najdete odlicni idei za hrana !

GOTVENJTO E UMETNOST !
https://www.facebook.com/groups/137193289676603/?fref=ts

ovosni zadovosltva






 Vinozito Kolac
8 jajca
8 lazici seker
8 lazici brasno
1pak.prasok za pecivo.
1 pak. vanilin seker.
4-5 boi za hrana


Podgotovka : Se bijajt jajcata  zaedno so sekerot i vaniliniot seker. Od kako ubavo ke se izbijat se dodava brasnoto i pecivoto i se mesa so drvena lazica . Celata smesa se deli na 4 ili 5 delovi i vo sekoj del se dodava razlicna boja . Se tura edno po drugo vo sredinata na sekoe vo sadot za pecenje, moze da se dodade i aroma vo sekoj del.Se pece na 180 stepeni  20na minuti.

Dobredojdovte ! Hrana podgotvena so mnogu ljubov .